Zbirka Rene Hollos

U Antimuzeju trajno je izložena zbirka od ukupno stotinu i šezdeset i osam radova akademskog kipara, slikara i grafičara Renea Hollosa iz Zagreba.

U Zbirci Rene Hollos izložene su skulpture žena, kao i segmenti i fragmenti pojedinih oštećenih radova, a poseban dio zbirke su Hollosevi kalupi iz njegovog umjetničkog ateljea.

Izloženi umjetnički radovi nikad prije nisu izlagani u javnosti, nalazili su se od umjetnikove smrti pohranjeni u njegovom ateljeu u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici, a nakon otvaranja Antimuzeja izloženi su kao posebna antimuzejska zbirka posvećena umjetničkom radu i stvaranju Renea Hollosa.

Hollos je, inače, bio dugogodišnji prijatelj i suradnik Vladimira Dodiga Trokuta, a umjetnikov sin Mislav Hollos, povjesničar umjetnosti, arheolog i slobodni umjetnik, bio je jedno vrijeme i kustos Trokutovih zbirki Antimuzeja.

U Antimuzeju su izloženi do sad neizlagani radovi iz umjetničke radionice Renea Hollosa, njegove autorske skulpture žena, koje je ovaj umjetnik svojim djelom umjetnički interpretirao na jedan poseban način.

Duhovna divnost izražena skulpturama Renea Hollosa nešto je što rijetko kojem umjetniku tako polazi za rukom. Sve ono skriveno u duhovnom i emotivnom, Hollos je u svojim ženama uspio ozbiljiti i učiniti vidljivim i opipljivim.


Njegove su skulpture žena, posebna umjetnička materijalizacija postojanja dobrote i blagosti, po čemu je Hollos kao umjetnik očito jedinstven. Hollos svoje žene istovremeno razotkriva i skriva, i možda je u tom pristupu i tajna njegove umjetnosti kojom skrivenu ženstvenost i duhovnost svojim skulpturama čini prisutnom.


Njegove žene tek naizgled nemaju prikazane detaljne crte lica. Jer Hollosu je bitnije ono skriveno, duhovno, i kao da je svaka njegova skulptura intimna unutarnja borba umjetnika koji svoju umjetnost ipak želi zadržati daleko od fizičkog i materijalnog.


Čini se da je umjetnik pokušao učiniti sve da njegovi radovi budu umjetnost prikaza ženske duše, umjesto površne i banalne eksploatacije fizičkog.


Hollos se ovim do sad neizloženim radovima istaknuo kao kipar duše, skulptor duhovnog, čime je nadišao umjetničke prikaze žena u suvremenoj umjetnosti druge polovice dvadesetog i početka dvadeset i prvog stoljeća.

Rene Hollos rođen je 9.9.1944., a preminuo 6.9.2016. godine.

Osnove crtanja i slikanja akvarela dobio je od oca,  akademskog arhitekta i slikara Eugena Hollosa. Diplomirao je na likovnom smjeru Pedagoške akademije, a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti na odjelu za kiparstvo. Pored kiparstva posvetio se i crtanju, akvarelu i grafici.

U grafičkom svijetu Rene Hollos poznat je po minijaturama, ponajviše  po ciklusu erotskih bakropisa iz 70-ih, kojega se dio čuva u zbirci Grafičkog kabineta u Zagrebu.

Njegov je plakat “Univerzijada 87′ Zagreb”, pohranjen je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, u okviru građe Svjetske izložbe sportskog plakata 14. Univerzijade.

Značajna je bila i njegova izložba minijatura crteža i grafika u Narodnom muzeju Zadar, koju je postavio sa suprugom Nedom Hollos – Ivetić 1977. godine.