Umjetnički ornamenti Palače Weller

Jedna od zgrada čija su umjetnički ukrašena pročelja, stradala u nedavnom potresu u Zagrebu 22.3.2020., jest i zgrada u Đorđićevoj 8a, koju je Gustav Weller mlađi, ugledni zagrebački arhitekst s kraja 19. i početka 20. stoljeća sagradio kao vjenčani poklon svojoj kćeri.

Umjetnički ukrasi na samoj zgradi, obzirom da je bila vjenčani poklon kćeri i njenom mužu, predstavljali su lik Wellerove kćeri, te nekoliko viteških glava ispod kojih su se nalazila dva velika labuda, koji su okrenuti jedan prema drugom, simbolizirali Wellerove želje za dugovječnu ljubav i sretan brak mladenaca koji su nakon izgradnje 1914. godine uselili u zgradu u povijesnoj jezgri zagrebačkog Donjeg Grada.

Upravo su umjetnički izvedeni ukrasi, skulpture lica Wellerovi kćeri, ovjenčane vjenčanom krunom, te cvjetnim vijencem koji se proteže niz kosu ženskog lika, kao i skulpture viteza i labudova, s cvjetnim bordurama, ovu donjogradsku palaču iz 1914. godine činile jednom od arhitektonskih umjetničkih radova tog vremena, koji su postali poznate povijesne vizure Donjeg Grada.

Međutim, nakon nedavnog potresa ta vrijedna kulturna baština završila je na zagrebačkom smetlištu Jakuševac, gdje je kao građevinski materijal (šuta) trebala biti dalje iskorištena.

Kako bismo to spriječili, skupina slobodnih konzervatora i entuzijasta pokrenula je akciju spašavanja ove vrijedne baštine, koju smo i izveli uz pomoć djelatnika Zagrebačkog holdinga, pa su umjetnički ukrasi Wellerove donjogradske palače sačuvani za budućnost i pohranjeni kao posebna zbirka u Antimuzeju.