Trokutov Odred za baštinu – Antimuzej

Tijekom 1990-ih godina, a posebno od 1992. pa sve do 1998. godine, Antimuzej je djelovao i kao Odred za baštinu. Točnije Antimuzej je bio preustrojen kao posebna jedinica pri Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, sa zaduženjem evidentiranja, brige, spašavanja, pohranjivanja i čuvanja kulturne baštine ugrožene ratnim djelovanjima.

Iako do smrti Vladimira Dodiga Trokuta Antimuzeju od strane države nije priznat status kao Odredu za baštinu u ratnim uvjetima, Trokut i njegov kolega koji je jedno vrijeme i upravljao mirnodopskim antimuzejskim Odredom za baštinu Mario Kirin, nastavili su u dogovoru s Josipom Manolićem, Petrom Stipetićem, Franjom Feldijem, Antom Rosom i drugima rad na rješavanju statusa Odreda za baštinu kao kriznog oblika djelovanja Antimuzeja u ratnim uvjetima, ali i rješavanjem statusa Antimuzeja općenito.

Ante Roso jedno je vrijeme bio i na čelu mirnodopskog stožera Odreda za baštinu – Antimuzeja, o čemu danas čuvamo jedan od ključnih dokumenata, kao trag vrijednog rada i zalaganja Vladimira Dodiga Trokuta na očuvanju kulturne baštine tijekom ratnih devedesetih godina.

Veliki posao kojeg su Trokut, Antimuzej i suradnici odradili djelujući 1990-ih godina kao Odred za baštinu, do danas nije priznala niti Vlada Republike Hrvatske, niti Ministarstvo kulture, kao ni Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, ali niti predsjednik Republike Hrvatske, iako je Trokut o rješavanju ovog statusa više puta razgovarao s bivšim predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

Zbog parcijalnih interesa određenih krugova, koji su umjetnine koje je Odred spašavao, vidjeli kao plijen, najveći dio dokumentacije i strogo povjerljivih informacija, izvještaja i dokumenata o djelovanju Odreda za baštinu jednostavno je uništen, a dio se čuva u pohrani Antimuzeja.

Posebna je zanimljivost i to da Odred za baštinu nikad nije formalno raspušten. Danas su od svjedoka djelovanja ovog Odreda živi Mario Kirin, Ivica Filipović, Josip Manolić, Ante Roso i Domagoj Margetić.

Antimuzej će nastojati kao posebnu zbirku rekonstruirati i ovaj dio Trokutovog djelovanja na spašavanju neprocjenjive kulturne baštine tijekom ratnih djelovanja na našim prostorima.