Sportski raritet: Prve skije proizvedene u Hrvatskoj

Prvu organiziranu industriju skija i skijaške opreme u Hrvatskoj je, u Zagrebu otvorio M. Drucker, a kao godine u kojima je proizvodnja započela, neki navode 1920., dok drugi navode 1933. godinu. Par prvih zagrebačkih skija, proizvedenih upravo u Druckerovoj tvornici u Ilici, danas se čuva u zbirkama Antimuzeja.

Druckerove skije bile su za to vrijeme toliko kvalitetne da su bile jedan od prvih svjetskih, izvoznih proizvoda iz Hrvatske, a izvozile su se čak i u Norvešku, kao zemlju koja je apsolutni pionir skijanja i proizvodnje skija, zatim u Finsku, ali i susjednu Sloveniju.

Vezovi na Druckerovim skijama bili su tzv. kandahar vezovi, proizvedeni u tvrtki Luiggi Kalla.

Koliko se posao s proizvodnjom Druckerovih skija dobro razvijao 1930-ih godina dovoljno govori i podatak da su 1936. godine samo za potrebe vojske proizveli više od osam stotina pari svojih skija.

Može se reći da je Drucker u industrijskoj proizvodnji skija bio čak i europski pionir, što se danas malo zna, obzirom da su svi današnji veliki proizvođači skija i skijaške opreme svoju proizvodnju počeli tek u prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata, upravo u vrijeme kad se u Zagrebu gasi Športska industrija Drucker, a proizvodnju skija preuzima Elan, koji je svoj rad i proizvodnju nastavio upravo na znanju, iskustvu, patentima, kao i tradiciji zagrebačkog Druckera.

Par Druckerovih skija, prvih zagrebačkih skija, danas je dio stalnog postava Antimuzeja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s