Jedini poznat sačuvani pribor za pisanje Ivana Gorana Kovačića

Antimuzej danas čuva, prema dostupnim izvorima, jedini poznat, sačuvani pribor za pisanje, kojeg je koristio pisac, pjesnik i antifašistički borac Ivan Goran Kovačić. Pribor koji se čuva u antimuzejskim zbirkama veliki je Goran posljednji put koristio 1943. godine tijekom boravka u Bihaću, u Bosni i Hercegovini.

Goranov pribor za pisanje sastoji se od pera, nalivpera (koje mu je darovao Vladimir Nazor), male tintarnice, staklene tintarnice i male prijenosne petrolejke.

Nakon što je Goran ubijen, pribor je iz Bihaća dostavljen Vladimiru Nazoru, koji ga je čuvao sve do nakon Drugog svjetskog rata.

Kasnije je nek od najosobnijih Nazorovih stvari, prema želji književnika, čuvala njegova zadnja domaćica, a dio predmeta iz Nazorove ostavštine njegovoj domaćici, nakon njezine smrti dospio je kod njenog nećaka.

Početkom 1990-ih godina, kad je nećak zadnje Nazorove domaćice, valjda, smatrao da ove memorabilije neće u budućnosti imati neku vrijednost, pribor za pisanje Ivana Gorana Kovačića odlučio je prodati.

Vladimir Dodig Trokut neko je vrijeme pregovarao s prodavateljem, da bi naposljetku u zimi 1993. godine otkupio Goranov pribor za pisanje za iznos od tadašnjih deset tisuća njemačkih maraka, što je za ondašnje uvjete bila prilično visoka cijena.

Danas se ovaj vrijedan pribor za pisanje koji je pripadao Ivanu Goranu Kovačiću čuva u zbirkama Antimuzeja i dio je stalnog antimuzejskog postava.

Prema poznatim podacima, Goran je u Bihać stigao 4. siječnja 1943. godine, gdje je sljedećeg dana priređena velika svečana akademija u cast Vladimira Nazora, na kojoj je Goran održao govor i pročitao pjesmu “Leševi putuju”, napisanu još 1942. u Zagrebu.

U Bihaću se zadržao desetak dana, a nakon toga se rastao s Nazorom i otišao prema Livnu.

Ubijen je kasnije, najvjerojatnije krajem lipnja ili početkom srpnja 1943. u Bosni.

Ivan Goran Kovačić rođen je na prvi dan proljeća, 21. ožujka 1913. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s