Zaboravljeni modni dodatak za izlaske: Jeste li za ples?

Danas su mnogi predmeti koji se čuvaju u Antimuzeju, jednostavno zaboravljeni. S vremenom, ljudi su zaboravili za što su se neki od tih predmeta koristili, predmeti su izašli i iz mode i iz svakodnevne uporabe. Takav je i ovaj mali metalni notes za ples, kakav su krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća gospođice koristile kod izlazaka na balove, plesove i zabave. Bio je obvezni modni dodatak, baš kao i torbica ili ogrlica.

Gospođice su ovakve notese s malom olovkom i umetnutim listovima papira, koji su se mogli mijenjati, nerijetko nosile obješen o ruku lančićem, ili im je bio zakačen za torbicu ili pak na nekom praktičnom mjestu, kako bi mlada gospoda koja su željela ples mogla pristupiti i zamoliti da se upišu za jedan ples te večeri.

Osim što su se upisivali redoslijedom kako bi zamolili za ples, pa su se izbjegavale neugodnosti tijekom zabava i druženja, mlada su gospoda mogla, dakako, gospođicama ostaviti i kakvu poruku, pa su često ovi notesi skrivali i ljubavne poruke mladih parova, pozive na večere ili nova druženja, kakav stih, poetsku poruku, misao ili pak samo adresu.

S vremenom, koa uostalom i mnogi modni dodaci, i ovi su notesi izašli iz uporabe, zaboravljeni su pa danas mnogi niti ne znaju čemu su ovakvi predmeti stvarno služili. Uspomena je to na jedno drugačije i možda romantičnije vrijeme.

Takav se notes, metalni, s izvornim umetnutim listovima papira i malom olovčicom, sačuvan u vrlo dobrom stanju, kao da bi ovog trenutka mogao ponovno poslužiti na nekom balu, čuva u zbirkama Antimuzeja.

Notes kojeg je sakupio, sačuvao i pohranio Vladimir Dodig Trokut dio je stalog postava Antimuzeja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s