Važan povijesni dokument: Izvještaj Ferdinanda Mayerhofera iz Zemuna 1849.

Dokument kojeg u svojim zbirkama čuvamo predstavlja izuzetno rijedak i vrijedan dokument, od iznimne povijesne važnosti za Europu. Radi se o vlastoručno pisanom izvještaju Ferdinanda Mayerhofera, generalnog konzula Habsburške monarhije u Beogradu, Caru u kolovozu 1849. godine. U to je vrijeme (formalno od studenog 1849.) Mayerhofer već bio postavljen za privremenog guvernera Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata. Upravo je Mayerhofer odigrao važnu ulogu za Beč u revolucijama 1848. i 1849. godine, a bio je zadužen da procese na Balkanu, posebno u Srbiji vodi u interesu Monarhije.

Ferdinand Majerhofer fon Grinbil (nem. Ferdinand Franz Xaver Johann Freiherr Mayerhofer von Grünbühel; Beč, 16. svibnja 1798 – Klagenfurt, 26. ožujka 1869) je bio austrijski podmaršal, generalni konzul u Beogradu i privremeni guverner Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata.

Vojno obrazovanje stekao je na pomorskom kolegiju u Beču, koji je upisao 1815. godine. Kao kadet sudjelovao je u ekspediciji do Brazila (1817–18), a potom je vršio trigonometrijska, topografska i hidrografska mjerenja duž obala Jadranskog mora (1819). Godinu dana (1824–25) bio instruktor matematike na Vojnoj akademiji u Wiener Neustadtu.


Kao zastavnik sudjelovao je u operacijama protiv ustanika u Napuljskoj kraljevini 1821, da bi 1824. dobio premještaj u 20. pješački puk. Kao komandant mjesta u Krakovu (1836–1840) obračunao se s poljskim revolucionarima. Čin majora stekao je 1841, a u pukovnika je unaprijeđen 1848. godine. U periodu 1844—1849. godine bio je austrijski generalni konzul u Beogradu. Izvještavao je Beč o prilikama u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj i Slavoniji, Crnoj Gori i Južnoj Ugarskoj nastojeći spriječiti rat između Srbije i Turske.


Kada je 1848. godine Srpski narodni pokret počeo svoje djelovanje u južnoj Ugarskoj Mayerhofer se pribojavao da bi sukob sa Turcima odvratio interes Srbije za pomoć ustanicima, te je radio na tome da spriječi povratak na vlast Miloša i Mihaila Obrenovića. Eventualni sporazum srpskih i ugarskih vlasti bi također naštetio ustanicima, pa je Mayerhofer nastojao pomagati Srpsku revoluciju a da ne ugrozi austrijske interese. U skladu s tom politikom nije od početka odobravao slanje dobrovoljaca iz Srbije. Da bi neposrednije pratio srpski pokret prihvatio je vojnu komandu u Zemunu. Pružao je podršku patrijarhu Josifu Rajačiću, posebno u njegovom sukobu sa Đorđem Stratimirovićem, s glavnim ciljem podčinjavanja srpskog pokreta austrijskim interesima. Nakon što je 27. prosinca 1848. iznenada preminuo vojvoda Stevan Šupljikac, neslužbeno je preuzeo vođenje srpskih trupa, dok je formalna komanda pripala generalu Kuzmanu Teodoroviću. Istaknuo se u odbijanju mađarskih napada na Pančevo, pa je 1849. unapređen u čin general-majora, odlikovan vojnim ordenom Marije Terezije i dobio titulu baruna (freiherr). U skladu sa oktroisanim ustavom od 4. ožujka 1849. u travnju iste godine povjerena mu je vojna i upravna vlast nad Vojvodinom, kao sedmim vojnim okrugom unutar Ugarske. Potom započinje postupno ukidanje narodne vlasti i drugih tekovina srpskog pokreta, koji je dostignuo vrhunac nakon poraza Mađara i završetka Revolucije. U kolovozu 1849. počelo je raspuštanje lokalnih Narodnih odbora, pa je za pretpostaviti da se i ovaj Izvještaj pohranjen u Antimuzeju odnosi upravo na te procese.

Carskim patentom od 18. studenog 1849. formirano je Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat sa sjedištem u Temišvaru. Car Franc Jozef uzeo je titulu velikog vojvode, a za privremenog guvernera Vojvodstva imenovan je Mayerhofer. Tokom upravljanja Vojvodstvom postupao je u skladu da općom politikom Austrijskog carstva u vrijeme Bahovog apsolutizma. Dužnost privremenog guvernera obavljao je do 1851, kada je stavljen na raspolaganje i 1856. umirovljen u činu podmaršala (Feldmarschalleutnant).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s